WordPress – ráncfelvarás

Oldalaim nagyon lassan ugyan, de végül egy teljes átalakításon estek át. Mindez persze nagyrészt a háttérben történt, kívülről remélhetőleg csak az tűnt fel, hogy régóta nem jelent meg friss írás/kép az oldalakon.

Az igények

  • Többnyelvűség támogatása

Manapság a nem angol nyelvű oldalak célközönsége igencsak szűk halmaz, így vagy eleve angolul publikál az ember, vagy csak részben – de ez utóbbi esethez mindenképp megfelelő támogatás kell WordPress oldalról, különben a végeredmény biztosan nem lesz az elvárásainknak megfelelő.

  • Kapcsolódó írások megjelenítése

Mert technikai jellegű írások esetében az jó, ha az ember egyből látja ezeket…

  • Mobil barát dizájn

Mert a jövő generációja csak ilyet fog olvasni.

  • Egyszerű, gyors és biztonságos végeredmény :)

Ide mindenképp kell a szmájli. De legalább törekedjünk rá, na!

A megvalósítás

WordPress Mulltisite

Ez abban az esetben érdekes, ha több kapcsolódó oldalt is üzemeltet valaki. Nyilván vannak előnyei és hátrányai egyaránt, számomra az előnyei nyertek, így a kezdetektől fogva ilyen rendszeren laknak az oldalaim. A problémás része az lehet, hogy a rosszul megírt, ratyi kiegészítők ezt nem veszik figyelembe, és így szétcs*szhetik az egész oldalt.

Bővítmények (Plugins)

Jónéhány lehetőség közül ez tűnt számomra a legmegfelelőbb megoldásnak. Egyetlen feltételt támaszt a további kiegészítők és témákkal szemben: legyen ‘translation ready’. Ez gyakorlatilag csak azt jelenti, hogy a fejlsztője kövesse a WordPress kódolási ajánlásait.

Mivel ez a fotógalériám alapvető építőköve, így ez a legfontosabb kiegészítő. A csicsásabb kinézet ezesetben pénzbe kerül – de mivel ennél jobbat máshol nem találtam, ezért én megvettem a „NextGen Plus” verziót. Sajnos ez az oldal legelvadultabb része is egyben, teli van számomra szükségtelen fícsörökkel, és emiatt a kódja is elég kusza és feleslegesen nagy. De még így is messze ez a legjobb megoldás – legalábbis számomra.

Ez egy igazán hasznos kiegészítő. Persze csak az fogja értékelni, aki saját kiegészítőt és/vagy témát készít és mindezt a GitHub-on tárolja :)

  • Category Tag Pages

Sok esetben hasznos lehet, ha nem csak a cikkeket lehet kategóriák alá sorolni, hanem az oldalakat is.

Ez a kapcsolódó írások megjelenítéséért felelős kiegészítő. Ebben is van felesleges szemét bőven, ám sajnos jobbat egyelőre nem találtam :(

A sok k*cs*g spammer miatt nem érdemes „clear-text” formában tálalni az email címeket. Persze manapság már más forrásból könnyebb beszerezni ezeket – minden esetre ártani nem árt.

Témák (Themes)

  • zBench

Ez a blog szekció témája. Remekül jól elvagyok vele már a kezdetek óta. Mobil barát, nincs túlbonyolítva, és a letisztult kinézete még mindig tetszik. Sőt, még az általa használt nevezéktan is megihletett. Ami ugyan nem egyedi, de jól megy a nickemhez  is :)

Sokáig keresgéltem, hogy mire tudnám lecserélni azt a magára hagyott és már régóta elavult témát, amit a fotós oldalon használtam. De egyik sem az volt ami nekem kellett. Így aztán eldöntöttem, hogy készítek egy sajátot :) Mindenképp valami nagyon minimálisat és egyszerűt szerettem volna, mivel csak a galéria alá/mellé kellett. A hosszas keresgélés közben találtam meg az alapjául szolgáló blankslate projektet. Erre épülve jött létre a kifejezetten a NextGen kiegészítőhöz készült, hiper minimális, kizárólag a saját igényeimet kiszolgáló template: a zGallery :)


Attól függetlenül, hogy a végeredmény még közel sem tökéletes, a kezdeti igényeimnek mindenképp sikerült eleget tennem. Remélhetőleg a közízlést sem rombolom mindezzel, amit itt a szöveg körül – vagy éppen a galériámat böngészve – láthatsz és tapasztalhatsz :)