WordPress – üzemeltetés

Noha maga a WordPress már jó ideje kérdés – és beavatkozás – nélkül frissíti önmagát, ettől még bőven akad teendő egy WordPress oldal üzemeltetése kapcsán.

Van ugyan egy olyan mondás, hogy ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Ezt érdemes is megfogadni, azonban egy szoftver esetében, ha sokáig nincs frissítve, az problémákhoz vezethet:

  • Biztonsági frissítések hiánya
  • Kompatibilitási gondok
  • Megszűnt, vagy hamarosan megszűnő támogatás

Ezek bizony a gyakorlatban mindig bekövetkeznek, éppen ezért kell az általunk használt Plugin-ek és Template-ek frissítésére is különös figyelmet fordítani. És ez a különös figyelem azt is jelenti, hogy ha valamelyikhez régóta nem érkezett újabb frissítés, akkor kezdhetünk keresni egy másikat helyette. Ha ezt nem tesszük, akkor a fenti problémákkal előbb-utóbb szembesülni fogunk. Ha ezeket megvárjuk, akkor pedig kapkodás, biztonsági incidens, esetleg adatvesztés lesz a jutalom.

Valahogy nekem is sikerült ezt addig elodázni, amíg baj nem lett belőle. Szerencsére a baj nem olyan nagy, hacsak nem vesszük nagy bajnak azt, ha egy fotós galériája igen szarul néz ki :(

Megtörtént ugyanis, hogy az általam használt témák annyira elavultak, hogy funkcionális problémákat okoztak a galériám alapját képező plugin működésében. Hogy ne tetézzem a bajt, nem kezdtem el az éles oldalt barkácsolni, hanem egy tesztoldalon álltam neki összeállítani a számomra szükséges és megfelelő  kiegészítőket. Erről azóta külön cikk is készült

Okos ember a más kárán tanul – szól a mondás. Ezt a cikket tulajdonképpen nekik szántam :)