Home, Sweet Home

Oldalaim fennállásuk óta immár sokadszor költöztek, persze ezek kívülről szinte észrevétlen változások, amiket csak a nagyon paranoid és/vagy érdeklődő közönség vehetett észre…

Az eddigi költözések nagyrészt tesztelési célból történtek, a zrubi.hu kezdetben ugyanis az Andrews kft saját hosting környezetében lakott, egy amolyan privát VPS-en. Ott a költöztetéseknek konkrét célja volt, mégpedig az, hogy ‘élesben’ kipróbáljuk az új – ügyfeleknek előkészített – virtuális környezeteket… Nyilván valóan arany (admin) élet volt ez olyan szempontból, hogy a rendszer minden egyes rétegéhez és eleméhez teljes joggal hozzáfértem, hiszen jómagam is részt vettem az egész rendszer tervezésében kivitelezésében, és üzemeltetésében.

Nagyjából két éve (különböző okok miatt) elkezdtem tesztelni külsős VPS szolgáltatásokat is, amik közül az Amazon AWS minden szempontból kiemelkedőnek tűnt, és nem mellékesen egy éves ingyenes tesztelési lehetőséget biztosított – ami egyébként a mai napig is érvényben van. Hamar kiderült, hogy ez a szolgáltatás messze felülmúlja minden elképzelésemet, és bátran kijelenthetem, hogy igencsak fel kell kötni a gatyát annak, aki ezzel a szolgáltatással versenyezni szeretne! Árban biztosan lehet – de technológiailag nem hiszem… Ezzel azt hiszem egyértelműen kifejeztem teljes megelégedésemet a szolgáltatással kapcsolatban :) – Akit érdekelnek az ezzel kapcsolatos (technikai és/vagy marketing) részletek, maga is megnézheti/kipróbálhatja a fenti linket követve.

Azonban az ingyenes lehetőség végéhez közeledve beláttam, hogy a továbbiakban sajnos nekem erre az igen magas színvonalú és professzionális szolgáltatásra nem lesz pénzem :| Ezért aztán körbenéztem milyen lehetőségek vannak elérhető árban. Ez természetesen nagyon relatív, esetemben nonprofit, hobbiból fenntartott oldalakról lévén szó, még a hazai VPS szolgáltatások árai sem jöhettek szóba :(

Maradt tehát a ‘web tárhely’ szolgáltatás, amikből viszont megszámlálhatatlan van – még akkor is ha csak a magyar cégeket/szolgáltatásokat nézzük. Kipróbálási lehetőség ilyen árszegmensben szinte sehol nincs, a marketing anyagok alapján pedig képtelenség a megfelelő szolgáltatót kiválasztani, márt csak azért is mert ezek érthető okokból nagyon hasonlóak.

Választani közülük, kizárólag a (hozzáértő) ismerősök ajánlása alapján javasolt. Persze ez sem jelent túl sokat – ha nincs viszonyítási alap. Számomra az egyetlen (nem túl nagy) kitétel az volt, hogy domain regisztrációt – és ehhez kapcsolódóan DNS adminisztrációs felületet is biztosítsanak.

Ezek alapján a DotRoll szolgáltatására esett a választásom, így oldalaimat már az Ő szervereik szolgálják ki jelenleg is.