Okosotthon – Elektromos hálózat

A megfelelően kialakított elektromos hálózat az egyik legalapvetőbb előfeltétele egy okosotthon kialakításának. Ebből következően a gyakorlatban legtöbbször ez az akadálya az okos megoldások bevezetésének.

Először is tisztázni szeretném, hogy NEM villanyszerelési tanácsokat szeretnék osztani. Az itt leírtak azonban segítséget adhatnak ahhoz, hogy – egy szakember segítségével – „okosotthon ready” elektromos hálózatot alakíthassunk ki.

Hálózat szegmentáció

Azaz, hogy legyen „vezetékezve” a lakás/épület. Nyilván értelmetlen (és kivitelezhetetlen) lenne minden egyes elektromos eszközhöz külön vezetéket húzni, és/vagy  külön kismegszakítóval leválasztani. A másik véglet, hogy minden egy „drótra” van csatlakoztatva… Meg kell találni tehát azt az elfogadható megoldást, ami a gyakorlatban is megoldható, és megfelelő hátteret biztosít a leendő okosotthonunk számára úgy, hogy ennek kivitelezése is ésszerű keretek között megvalósítható legyen.

Mit érdemes tehát külön választani:

Nagyobb és/vagy több épületből álló ingatlanok esetén érdemes először szétválasztani a bejövő vezetéket kisebb szakaszokra, mint pl: lakás, pince, udvar, garázs, melléképület(ek). Ezeket ezután még tovább szeparálni, a következők szerint:

  • A világítást – nagyobb lakás vagy épület esetén helyiségenként/emeletenként,
  • A konnektorokat – helyiségenként és/vagy felhasználási igény szerint tovább szegmentálva,
  • A fixen bekötött fogyasztókat (kazán, főzőlap, légkondi, bojler, stb) – adott esetben akár egyesével szétválasztva!

Természetesen, az éppen érvénybe lévő, ide vonatkozó szabályok ezeket felül írhatják, vagy adott esetben még szigorúbbra szabhatják! Tehát, mindenképpen erre feljogosított szakembernek kell megterveznie és kialakítania az elektromos hálózatot, aki majd – jó esetben – figyelembe veszi a saját extra igényeinket is :)

Mi ennek az értelme?

Az okosotthon igénye nélkül is nagyon hasznos, ha egy villanykapcsoló szerelése miatt nem kell áramtalanítani az egész épületet. Vagy ha a garázsban/udvaron/melléképület(ek)ben fennálló elektromos probléma nem érinti a lakásban lévő fogyasztókat.

Az okosotthon viszont attól lesz „okos”, hogy pl. mérni is tudjuk az elektromos eszközeink fogyasztását. De a szünetmentes és túlfeszültség védett áramellátást is könnyebben meg tudjuk oldani, ha az elektromos hálózat ennek figyelembe vételével lett kialakítva.

Extra igények

Az alapvető feltételeken túl, egy okosotthon esetében különleges igények is felmerülnek:

  • Vezetéket mindenhová?!

Igen! A vezeték nélküli technológiák mára igen elterjedtek, azonban egy okosotthon esetében nagyon sok korlátot is jelenthetnek: elemmel működnek, ami miatt nagyok, drágák, és rendszeres törődést (elemcsere) igényelnek. Tehát, ha lehetőség van rá,  érdemes vezetéket húzni az ajtókhoz, ablakokhoz, redőnyökhöz.

További vezetéket igénylő eszközök lehetnek: kapucsengő, kamera, riasztó, mozgás érzékelő, WiFi AP a plafonra. Ezekre általában csak utólag gondol az ember, amikor csak vakarja a fejét, hogy „de jó lett volna előre behúzni azt a vezetéket, akkor nem kellene most falat vésni”

  • Egyenáramú hálózat?

Ma már számtalan eszközünk igényel egyenáramot, amiket jelenleg külön-külön tápegységekkel üzemeltetünk. Persze az egységesítést nehezíti, hogy minden eszköz más feszültséget igényel, és a telefon töltőkből is minden évben kijön egy még újabb, még gyorsabb töltést ígérő típus. Szóval a gyakorlatban ezt szerintem nem érdemes előre „kitalálni” vagy kialakítani, mert igen hamar elavul, és haszontalanná válhat.

  • Több – sokkal több – konnektort mindenhová!

Ezt talán nem kell túlmagyarázni, egyre több elektromos eszközt használunk, így egyre több konnektorra van szükség, hogy elkerüljük az egymásba dugdosott elosztók végtelen gubancait. Én még nem láttam olyat, hogy valahol túl sok konnektor lett volna!

Olyannal viszont számtalanszor találkoztam, hogy: Hű de jó lenne a szekrénybe, pincébe, padlásra, vagy akár a lépcső alá is „be tudnám dugni” a NAS-t, a routert, a nyomtatót, a légtisztítót, párásítót, hűtőszekrényt, szúnyogriasztót, porszívót, vagy épp csak a telefon töltőmet…

  • 0 vezeték a villanykapcsolókhoz!

Igen! Ugyanis a legtöbb okos kapcsoló ezt igényli, viszont a legtöbb esetben ez nincs kialakítva, így a gyakorlatban ez az egyik leggyakoribb korlát amibe egy okosotthon kialakításakor beleütközünk.

  • Szünetmentes áramellátás?

Modern irodákban a „piros konnektorok” manapság már nem számítanak nagy extrának, otthon azonban még egyesével oldjuk meg ezeket az igényeket. Ha már a hálózat tervezéskor gondolunk erre, akkor ezt központilag biztosíthatjuk, és nem kell minden szünetmentes tápellátást igénylő eszköz mellé külön megoldást találni.

Gondoljunk a jövőre!

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy már az otthonuk tervezésekor minden a saját igényeik szerint legyen kialakítva. Legtöbbünk – köztük magam is – egy már meglévő, nem túl modern lakást/házat igyekszik „okosítani”.

Még ha most éppen nem tűnik reális igénynek mondjuk a redőnyök motorizált automatikus vezérlése, később ezt már csak igen nagy átalakítás – vagy ronda külső kábelcsatornák – árán tudjuk kialakítani.

Gondoljunk tehát a jövőre, tervezzünk előre, hogy majd a következő festés/átalakítás előtt/közben megfelelően „bekábelezhessük” a lakást, lehetőséget adva magunknak egy valóban okos otthon kialakítására.