Szerencsejáték Felügyelet?

Szerencsejáték Felügyelet – azaz internet cenzúra magyar módra.

A jelenség ugyan nem új – azonban a 2014-ben bevezetett „honlap blokkolás” mára már komoly méreteket öltött, és tulajdonképpen sikeresen megteremtette a jogi és technikai hátterét a Magyarországról elérhető internetes oldalak bármilyen célú cenzúrázásának. Ezzel szemben Magyarországon sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy internet cenzúra csak Kínában van. Ez ugye nyilván nem igaz, hiszen szinte mindenhol működik ilyen tevékenység más-más mértékben, különböző indokokkal és célokkal.

Ezek a célok azonban valójában kivétel nélkül politikai hatalom, nyereségvágy, és/vagy a nyáj sötétben tartására irányulnak.

Magyarországon sincs ez másképp, kiváló politikusaink remekül megindokolták mindezt azzal, hogy nehogy már a magyar nép a maradék pénzét mindenféle külföldi cégeknek szórja, adja inkább nekik, majd ők vigyáznak rá – személyesen, a saját zsebükben – ahogy az adónkból beszedett pénzekre is!

Persze a nyáj ilyen irányú neveltetést kapott része látszólag jogosan mondhatja, hogy az ilyen ördögtől való dolgokat – mint a szerencsejáték – tűzzel vassal irtsák is ki, bizony!

Azonban ez is – mint a legtöbb remekül megfogalmazott jogi és/vagy vallási dogma – több sebből is vérzik:

  • Az egyik – és legfontosabb, hogy a jelenleg blokkolt oldalak nagy része játékpénzzel is játszható „szerencsejátékokat” üzemeltet. Ez esetben pedig sem a NAV-nak, sem pedig bármelyik másik politika hatalomnak köze nem lehetne hozzá, hogy egy adott játékban szerintük mekkora része van a szerencsének.
  • A másik, hogy valójában nem a szerencsejátékkokkal van bajuk, csak azzal, hogy az abből adódó bevételt nem tudják lenyúlni – ha az nem az uralmuk alatt álló cegeknél termelődik.

Természetesen – ahogy mindenféle egyéb tiltást – ezt is meg lehet kerülni.


Ahogy azt az elején is említettem, ez nem egy új dolog. Tehát az egész cikk apropója csupán az volt, hogy összeszedjem, és a személyes véleményembe ágyazva közzétegyem az ezzel kapcsolatos hivatalos linkeket :)

2 hozzászólás for “Szerencsejáték Felügyelet?”