TFCD

Mit is jelent pontosan a TFCD, TFP rövidítés?

“Time For CD”, vagy “Time For Picture”

Ami annyit tesz, hogy mindenki az elkészült képekért cserébe fekteti bele a munkáját a fotózásba. A sminkes, a fodrász, a fotós, a modell, a stylist – tehát mindenki, aki a projektben részt vett. Az elkészült képeket mindenki a saját portfóliójába használhatja fel, amit így ‘ingyen’ megkap, csak a saját munkájával fizet érte. Ez akár egy jól működő megoldás is lehet, különösen kezdők esetében, akik kipróbálhatják magukat a divat világában, és referencia anyagot gyűjthetnek a további karrierjükhöz. Ehhez azonban minden esetben előre tisztázni kell a projekt célját, és részleteit.

A legfontosabb, hogy kitől mit várhatunk el, és végül mit fog érte kapni:

Amit adnod kell:

Mindenki a saját munkáját és idejét, a modell ezen felül természetesen – témától függő mértékben ugyan – de végül is a testét, a szépségét, a kisugárzását, a megjelenését :)

Amit kapsz:

Képeket, amiket felhasználhatsz a saját protfóliódba, referenciáidban, weblapodon, facebook-on, stb. Ezek általában, válogatott és kidolgozott kész fotók. A válogatás viszont eléggé szubjektív, így – ideális esetben – ezt is közösen végezzük. Igény szerint nyers, kidolgozatlan képeket is kaphatsz, ezek részleteit azonban mindenképp előre meg kell beszélni, hogy ebből később félreértés ne lehessen.

Ez azt is jelenti, hogy komplett portfóliód/referencia anyagod ettől még nem lesz, hiszen ehhez sokféle témájú és beállítású – a végcél érdekében, és igényei szerint – retusált, vágott, módosított, és egységes albummá rendezett képek kellenek.

Természetesen, több hasonló alkalommal – és egy kis belefektetett utómunkával – teljes portfólió/referencia anyag is összeállhatsz az így szerzett képekből…

Elvárások

Attól, hogy mindez nem a pénzről szól, vannak bizonyos alapvető elvárások, amelyeket a sikeres együttműködés érdekében minden résztvevőnek be kell(ene) tartani:

  • legyél nagykorú!

A jelenlegi magyar törvények értelmében (majdnem) minden 18. életévét nem betöltött személy kiskorúnak számít. Kiskorút fotózni pedig mindenféle macerával lehet csak hivatalosan, aminek a terheit és az esetleges következményeit én biztosan nem vállalom. Ezért egész egyszerűen nem fotózok kiskorúakat.

  • pontosság

Ez annyira alapvető, mégis sok félreértés, csalódás, és vita születik abból, ha valamelyik résztvevő a megbeszélt időponthoz képest késik, vagy még durvább esetben az utolsó pillanatban lemondja a részvételt. Ezzel a többiek idejét, felkészülését, és bizalmát játssza el. Sőt, sok esetben az egyébként pénzbe kerülő egyéb kiadások is pocsékba mennek, hiszen az esetleges bérelt kellékeket, stúdiót így is ki kell fizetni valakinek…

  • felkészültség

Mindenképp alapvető elvárás, hogy felkészülten (modellként megfelelő ruhában,  és kipihenten!) jelenj meg a fotózáson, hiszen ha nem így teszel, megint csak a többiek munkáját teszed tönkre – és értékelhető fotó sem nagyon lesz végül.

  • lelkesedés

A legjobb fotós sem tud jó képet készíteni rólad, ha unottan, érdektelenül  állsz a dologhoz (hacsak nem pont ez a lényeg:) Tehát, légy lelkes – és ez a képeken is meg fogja magát hálálni ;)

  • együttműködés

A siker érdekében legtöbbször több emberrek kell együttműködni, és mindenkinek más-más szempontból – így adott esetben más más beállításból készült képekre van szüksége. Ennek legjobb módja, ha előre egyeztetitek ki milyen képeket szeretne.

Ha csak a saját érdekeidet nézed, és a többi résztvevő igényeit figyelmen kívül hagyod, nem leszel túl népszerű -> senki sem akar majd veled dolgozni.

Hogy zajlik velem egy fotózás?

A fotózások menete természetesen minden esetben más és más lehet, az itt leírtak csak az én személyes elvárásaimon, és tapasztalataimon alapszanak…

  •  személyes találkozó

Ezt nagyon fontosnak tartom, mert sok minden kiderül az első személyes találkozó során. Nem, nem randira kell gondolni, de mivel ez egyik fél részéről sem kötelező, így fontos a minimális szimpátia…. Ellenkező esetben a modell nem tud majd úgy nézni a fotósra, hogy abból remek képek szülessenek, ha  pedig a  fotós nem ‘lát a modellben fantáziát’ akkor abból szintén nem lesznek majd jó fotók. Tehát először találkozunk, és megbeszéljük a további terveket, jól :)

  • fotózás

Ha a minden rendben, és elképzeléseink találkoztak, jöhet a konkrét fotózás. Ennek menete változó, általában úgy 2-3 órás elfoglaltság.  Az előkészületek miatt sokkal rövidebb nem lehet, de sokkal hosszabb sem, mert mindannyiunk számára fárasztó dolog ez… Fáradtan pedig már mindenki nyűgös lesz, ami nem jó. A helyszín – az előzetes megbeszélések alapján – lehet szabadtéri, ‘házi mobil stúdió’, vagy előre lefoglalt és bérelt profi műterem. Ez utóbbi sajnos nincs ingyen, így ennek költségeit – projekttől függően – de legtöbbször megosztjuk a résztvevők között.

  • képek

A fotók „nézőképeit”  (~150 db) általában azonnal oda is adom, ám ezek kidolgozatlan képek, amik között sok lehet a selejt is. Ezek után következik a képek válogatása, kidolgozása, retusálása. Így lesz a nyers képekből FOTÓ. Mivel ez nekem csak hobbi, így sokszor csak igen kevés időm jut rá, így ez a folyamat sokáig is eltarthat. Az általam elkészített fotók száma lényegesen kevesebb (~10 db) – ám ezek azok a képek, amihez bátran adom a nevemet sőt, közülük a legjobbak bekerülhetnek a galériámba is :)

Szerződés

“A szó elszáll az írás marad” – mondja a közmondás.

Tehát, ez egy fontos feltétele a közös megállapodásnak. Nem kell itt bonyolult jogi dolgokra gondolni, egyszerűen csak írásba van foglalva a megállapodásunk. Ez a modellnek és a fotósnak egyaránt jó – függetlenül attól hogy jóban vannak-e vagy sem…

Ha kezdő modell vagy – vagy csak szeretnél magadról a galériámban látható képekhez hasonló minőségű képeket –  és az itt leírtak is elfogadhatóak számodra, írj egy levelet és megbeszéljük a részleteket :)