Milyen fényképezőgépet vegyek?

Mivel nagyjából 2 havonta megkapom ezt a kérdést, úgy döntöttem egyszerűbb ha összeírom jól, amit szóban/levélven/cseten válaszolnék. Így sokkal összeszedettebb lesz, ami várhatóan neked segít, és nekem is lényegesen egyszerűbb rendszeresen frissíteni, mint minden alkalommal az egészet újra és újra leírni, és/vagy elmondani :)

Mindenek előtt tisztáznám, hogy senkit semmire nem szeretnék rábeszélni, az itt leírtak kizárólag a saját véleményem írásba foglalása. Mivel maga a téma is elég szubjektív, és a tapasztalatom sincs mindenféle géptípussal, így egyáltalán nem biztos hogy neked az kell, amit én jónak tartok. Sőt, az is lehet hogy nem értesz velem egyet, ez esetben egyszerűen NE olvasd tovább és/vagy hagyd figyelmen kívül az itt olvasottakat. De Tényleg.

Digitális fényképezőgép kategóriák:

 • Okostelefon

Hiszen manapság mindegyik okostelefon tud fényképezni is, nem? De.

Ha ez neked megfelel, ne is vesztegesd az idődet további olvasgatással. Telepítsd az instagram-ot, aztán toljad a képeket ezerrel.

 • Kompakt (point & shoot)

Ezek általában a legegyszerűbb gépek, általános jellemzőik: kicsi, könnyű, és nem kell érteni hozzá. Ezek igen régóta léteznek, ennek is köszönhető, hogy óriási különbségek lehetnek (vannak) egyes modellek között. Az egyik véglet, ami gagyibb mint egy okostelefon, cserébe nagyon olcsó – esetleg eldobható! A másik véglet (super compact) pedig mindent tud, amit csak el tudsz képzelni, de ennek megfelelően drága is. Még egyetlen gyártón belül is óriási a választék, azonban ha a gyártó nem számít, akkor aztán végtelen fajta gépet találunk ebben a kategóriában, éppen ezért ezek közül választani – vagy akár csak tanácsot adni – igen nehéz.

 • Bridge (Super Zoom)

Ezt a kategóriát úgy jellemezném, hogy kívülről olyan mint egy DSLR, belülről pedig mint egy kompakt. Ezzel egyúttal megfogalmaztam a hátrányait is – ugyanis szerintem csak az van :)

Egyetlen előnye lehet az óriási zoom optika, ami viszont fixen a gép része, nem lehet lecserélni.  Ezt viszont a gyakorlatban igen kevés esetben lehet kamatoztatni – szerintem.

 • MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera)

Ismét egy hibrid kategória, ez kívülről olyan mint egy kompakt (tehát kicsi és könnyű) minőségileg viszont a DSLR gépekkel szeretné felvenni a versenyt. Ez egy viszonylag új, igen gyorsan fejlődő kategória – emiatt elég drága móka. Akit ez érdekel egy teljes (magyar) weboldal foglalkozik velük.

 • DSLR (Digital Lingle-Lens Reflex camera)

Azaz magyarul: digitális tükör-reflexes fényképezőgép. Legfőbb jellemzője – és egyben előnye is – a cserélhető objektív. Persze itt már felmerül az a kérdés is hogy oké, de mi az a tükör-reflex? És az objektív? És miért jó ha  az cserélhető? Ezekből már sejteni lehet, hogy ezek a ‘komoly’ fényképezőgépek, leginkább fotósoknak valók – tehát ahhoz, hogy egy ilyen eszköz hasznos legyen számodra, tisztában kell(ene) lenni a fotózás alapjaival. Természetesen van ezen is automata funkció, tehát, fényképet tud vele készíteni bárki. De ez esetben az mindenképp fel fog tűnni, hogy drága egy ilyen cucc, és nehéz is cipelni egész napos városnézéshez…

Mire akarod használni?

Tudom, hülye kérdés. Hiszen a válasz általában úgyis az, hogy mindenre! :) Ez esetben a válasz is igen egyszerű: vegyél egy kompaktot, hiszen  az mindenre jó. Vagy épp semmire, ha sikerül nagyon mellényúlni.

Komolyabbra fogva: a kompakt gépek tényleg arra valók, hogy minden helyzetben tudjál velük fényképezni valahogy, de ennek a másik oldala, hogy nagyon sok kompromisszumot kell kötnöd cserébe:

 • Ár

Ez minden esetbe elég konkrét, hiszen biztosan meg tudod mondani, hogy mennyi pénzt tudsz/akarsz maximum költeni egy fényképezőgépre. Az olcsó/drága nagyon szubjektív, de nagyjából igaz, hogy kevés pénzért csodát ne várj. A fordítottja viszont nem igaz, mert attól hogy valami drága, nem lesz egyből jó is. És mindig van/lesz jobb/drágább, tehát azon kár bosszankodni, hogy csak ennyi pénzem van rá, inkább meg kell keresni, hogy annyiért mit kapni, és abból kiválasztani a NEKED legmegfelelőbbet.

Azért persze van alsó határ is, ami jelenleg azt jelenti, hogy nagyjából ~32.000 HUF alatt biztosan nem tudnék javasolni egyetlen fényképezőt sem. Szóval, ha csak ennyi pénzből kell gazdálkodnod, vegyél egy ilyet: Canon  IXUS 185 + még kell bele egy memória kártya is.

Jóval több pénzt (~50.000HUF-tól) kell áldozni egy bridge gépre – de amint ezt már kifejtettem, ebben nem tudok segíteni, mert én nem is értem miért választana valaki ilyen gépet.

Még többet (~100.000HUF-tól) kell költenünk a csúcs kompakt gépekre, amik amellett hogy kicsik és könnyűek, az aktuális csúcstechnológiával vannak felszerelve. Ha mindemellett értékelhető képet is lehet velük lőni, akkor már akár érdemes is komolyabban megfontolni egy ilyen vásárlását.

Még drágább móka (150.000HUF-tól) egy MILC vagy DSLR. Ezek árban nagyjából ugyan ott kezdődnek, felső határ viszont NINCS! Ezekre bármennyit lehet költeni, többek között mivel ezek komplett rendszerek, tehát nem csak egy kütyü, hanem mindenféle kiegészítők (optikák, vaku, állvány, stb) együttese. Megjegyezném, hogy ezekre egy valamire való optika kerül annyiba, mint egy jobb kompakt gép, cserébe lényegesen tovább fognak minket szolgálni.

 • Méret

Na ebben mindenképp a kompakt vezet. Mert kicsi és könnyű. A gyakorlatban pedig azt jeleni, hogy tényleg ott lehet veled mindig és mindenhol. Én évekig cipeltem mindenhová a DSLR gépemet, ami már egy külön hátizsákot jelent. Még nomád túrára is vittem magammal, mert az volt az egyetlen gépem. Nagyon régóta nézegettem, hogy mi is lenne az, ami kicsi, könnyű, és helyettesítheti a DSLR cipelését egy átlagos turista útra, kirándulásra, nyaralásra. Mert a gyakorlatban mégis csak az lett, hogy pecázni mégsem viszem már magammal… csónakban/hajóban is féltettem nagyon. Strandra? Áhh, hagyjuk. Végül vettem egy TG-4 -et.  Ez remélhetőleg bírja majd a strapát, és a képeken sem fog meglátszani, hogy az csak egy kompakt. :)

 • Elavulás

Ez egy gonosz dolog, digitális világ nagyon gyorsan fejlődik. Ha megveszed ma a legjobbat valamiből, max egy hónap múlva biztosan kiadnak egy még annál is jobbat. Éppen ezért, a legújabb modelleket csak akkor nézegesd, ha a pénz nem számít. Legtöbbször csak az újdonsága miatt kerül annyiba…

A túl régi sem jó, mert tényleg sokat változik minden, így minden kütyü viszonylag gyorsan elavul. Nagyjából 2-3 év az amivel számolhatsz. Ez nem azt jelenti, hogy utána már nem lesz használható, de biztosan 0-ra csökken az értéke, és amennyiért 3 éve vetted, annyiért már biztosan sokkal jobbat szebbet okosabbat vehetsz ma.

MILC kategóriában ez még rövidebb idő, ott lehet hogy 1 év múlva már elavultnak mondhatjuk az egykor remek kis kütyüt.

DSLR esetében ez az idő sokkal több, akár 5-10 év is lehet, mert ott sokkal többet ér/számít az optika, mint maga a gépváz.

 • Külső körülmények

A fényképezéshez az egyetlen mindenképp szükséges és elengedhetetlen dolog: a FÉNY.

Ragyogó napsütésben egy telefonnal is csodás képeket lehet lőni, azonban amint egyre csökken a rendelkezésre álló fény, egyből meglátjuk a különbségeket a különböző optikák/fényképezőgépek között. Ettől lesz aztán homályos/bemozdult életlen véderedmény. Ezen többféleképpen is lehet segíteni, a legegyszerűbb egy külső fényforrással (pl vaku) biztosítani a hiányzó fényt. Itt azonban egyből kijön a kompakt gépek hiányossága: a beépített vaku csak nagyon kevés fényt ad, és azt is közvetlenül direktbe a fényképalanyra küldi. Ebből lesz aztán a jellegzetes ‘telibevakuzott’ képünk, rosszabb esetben piros szemekkel. A többi kategória esetén általában van külső vaku csatlakoztatási lehetőség, ami igencsak megdob(hat)ja a lehetőségeinket a fotózás terén.

A fény hiányát a modern érzékelők is ki tudják küszöbölni – több kevesebb sikerrel. Lásd: elavulás, és érzékelő méretek.

A fényen kívül vannak egyéb – a képeket ugyan nem – de a használhatóságot igen erősen befolyásoló külső körülmények is, mint: időjárás, por, víz, hőmérséklet. Senki sem szívesen teszi ki a drága kütyüit ezeknek – kivéve, ha eleve ilyen körülmányekre tervezték őket, mint pl: Olympus Tough!, Nikon Coolpix AW130

 • Akkumulátor

Ez megint egy kulcsfontosságú dolog lehet. Egy okostelefont naponta mindenképp tölteni kell, ha fényképezünk is vele, akkor napota többször is. Ha más egyéb fícsöröket (WiFi, GPS, mobilnet, Bluetooth, stb) is használunk, akkor pedig csak pár órát bírják.

Egy kompakt gép már ezzel is mindenképp felülmúlja a hiper-szuper okostelefonokat, hogy akár több napig is fotózgathatunk velük. Persze ez is attól függ mennyit nyomkodjuk. Általánosságba véve, a live-view fogyasztja a legtöbb áramot. Mivel ezeken a gépeken más lehetőség nincs arra, hogy lássuk mit fogunk fotózni, így ez egy elég konkrét limitáció.

Ilyen tekintetben kizárólag a DSLR gépek lógnak ki a sorból – a jó irányba. Esetükben azért van a tükör, hogy annak segítségével optikai keresőt (az a kis bigyó, amibe bele lehet kukucskálni) használhatunk, úgy hogy pontosan azt látjuk, amit majd a képre is rögzíteni fogunk. Ez akkumulátor időben annyit jelent, hogy simán lőhetünk velük akár 1000-1500 képet is.

 • Képminőség

Ez kényes kérdés, és lehetetlen objektíven megítélni. Ugyanis ehhez tulajdonképpen 100%-ban kellene nézegetnünk az elkészült képeket. A gyakorlatban viszont az van, hogy a gépünk mondjuk 12Mp-es képeket készít, miközben mi a telefonon (facebookon), vagy jobb esetben egy nagy kijelzőn, esetleg TV-n nézegetjük a végeredményt. Egy full HD TV vagy monitor felbontása ~2Mp. Egy átlagos telefoné ennek csak a fele. Egy 4K TV felbontása is ‘csak’ ~8 Mp. Tehát a végeredményt mindenképpen durván kicsinyítve nézegetjük, ez pedig jótékonyan eltünteti az eredeti felbontású kép gyatra minőségét. Ez megint csak a kompaktok javára hajtja a vizet, ugyanis hiába lesz valójában sokkal gagyibb egy kompakttal lőtt kép, mint egy DSLR-rel készült, a végeredményről kevesen veszik csak észere a különbséget. Ha pedig a fotók nagy része facebook-ra és/vagy instagram-ra kerül, ott aztán végképp nem lesz különbség ilyen tekintetben.

A MILC és DSLR lényegesn jobb képminőségét kizárólag akkor tudjuk értékelni, ha nyers képeket készítünk, és azokat magunk dolgozzuk ki, és/vagy A4-nél nagyobb képeket is szeretnénk belőlük nyomtatni.

 • Fotó téma

Egy tájkép esetében van időnk variálni, próbálgatni. Ha nem sikerült, újra is kezdhetjük akár. Egyszóval, a táj mindig ott lesz, maximum az időjárás változtatja. Tárgyakra, épületekre ez ugyan úgy igaz.

Sokkal nagyobb kihívás mozgó célpontot fényképezni :) Ilyen lehet pl.: sportesemény, állatok, járművek, GYEREKEK. Ezen témáknál a legtöbb kompakt elvérzik, egyszerűen nem alkalmas erre a feladatra. Mert lassú a live-view miatt, lassú a kicsi érzékelő miatt, és lassú a kizárólag menüből vezérelhetőség miatt is. Ilyen téren össze sem lehet hasonlítani egy DSLR-rel. Tehát ha ez a fő fotótéma, akkor érdemes lehet megtanulni fényképezni, és vásárolni egy a feladatra alkalmas DSLR rendszert. Hangsúlyoznám a rendszert. Ezesetben ugyanis nyugodtan kezdhetjük a rá szán összeget úgy 350.000HUF-tól a végtelenig skálázni.

Műteremben való fotózás esetében szinte kizárólag DSLR az, ami szóba jöhet – persze ezt csak a teljesség kedvéért írtam ide. Na, meg azért, hogy belinkelhessem a saját galériámat. Ha még nem láttad volna őket eleget :)

Érzékelő méretek

Hogy szemléltessem is a kategóriák közötti különbséget, íme egy a valósághoz képes erősen felnagyított kép, a különböző kategóriákban használt érzékelő méretekről.

Azt hiszem, ezt nem kell túlmagyarázni. Gondolom nem igényel különösebb győzködést, hogy a nagyobb méret jobb minőségű képeket képes produkálni. Csak az arányok végett: egy átlagos DSLR (APS-C méretű) érzékelője

 • 24x nagyobb egy átlagos telefonba gyömöszölt érzékelőnel,
 • 10x nagyobb egy átlagos kompakt kamerában lévő érzékelőnél.

A képen szereplő legnagyobb (rózsaszínű) terület pedig egy profi (medium format) gépben lévő érzékelőt szemléltet. Hozzátenném, hogy már a ‘full frame’ is az a profi kategória, amit átlag amatőr fotós nem tud megfizetni. Viszonyítási alapnak viszont nagyon jó – feltéve ha láttál már régi, nem digitális negatív filmet. Na az pont akkora, mint a képen a ‘full frame’.

Megapixelek

Végül, és utolsó sorban a sokszor elhangzó, és ütős érvnek szánt:

„de az a másik gép 24 Megapixeles (Mp) képeket csinál, ez meg csak 12Mp-t tud”

mondatra csak annyit mondanék, hogy a galériámban látható képek többsége 6 (azaz hat) megapixeles, 10+ éves géppel készültek.

Szóval, teljesen mindegy, hogy 12 vagy 24 megapixeles (érzékelőjű) gépről beszélünk, a végeredmény nem attól függ.


Ha idáig elértél, feltűnhetett, hogy tulajdonképpen nem is mondtam meg milyet vegyél. Valóban nem, mert azt így nem lehet. Azonban reményeim szerint most már könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik kategória a neked való. Innentől menj be egy fotós boltba, és nézegesd meg az ezek alapján leszűkített választékot. Vedd a kezedbe, fogdosd meg! Végül vedd meg azt, amelyik jobban tetszik. Igen, akár csak  a színe alapján is.

Nem, nem viccelek. Mert ha valóban komolyabban érdekel, úgyis utána olvastál már, az internet teli van tesztekkel. Ha még ezek után sem tudsz dönteni, akkor pedig biztosan nem fogsz csalódni, hogy azt a pirosat választottad…