KeePass(X)(C)

Akit manapság valóban érdekel a biztonság, és nem csak a szolgáltatások által kierőszakolt minimális elvárásoknak kénytelen megfelelni, az biztosan valamilyen jelszó kezelő szoftvert használ.

Legalábbis ezt diktálná a józan ész – és várhatóan minden biztonsági szakember is. A valóság azonban sajnos egészen más, és mindenképp megér egy külön cikket – amivel viszont még nem készültem el.

A KeePass az egyik legrégebbi jelszó kezelő alkalmazás, aminek azóta számos átirata, forkja, klónja is készült. Ezeket még az informatikában dolgozó szakemberek nagy része sem tudja megkülönböztetni, nemhogy  a laikusok. Ebbe a káoszba szeretnék egy kis rendszert vinni:

KeePass

Ez volt az első, azaz „eredeti” KeePass, és igen hamar  nagy népszerűségnek örvendett, mivel már a kezdetektől nyílt forráskódú megoldás volt. Rengeteg hasznos fícsörrel rendelkezik, és megszámolhatatlan plugin és kiegészítés is készült hozzá az idők során – ami szerintem nem feltétlenül a jó irány.

Az egyetlen komoly probléma az (volt) vele, hogy kizárólag windows-on futott, mivel .NET-ben íródott. Azóta ez a probléma már megoldódott – de legalábbis nem mondható, hogy csak windows-on fut – mivel a Mono segítségével lefordítható más platformokon is, sőt ma már a legtöbb modern Linux diszribúcióban alapból is megtalálható. Az óriási méretű, és túlbonyolított függőségeinek telepítését és/vagy használatát azonban sokan, és sok helyen különböző indokok miatt nem preferálják, vagy akár egyenesen tiltják. Én magam sem szívesen telepíteném.

KeePassX

Ez a variáns tulajdonképpen az eredeti KeePass Linux-ra átírt változataként kezdte a pályafutását. A lényege az volt, hogy kompatibilis maradt az eredeti, és akkorra már befutott KeePass-szal, de nem kellett hozzá .NET, Mono, sem egyéb túlméretezett vacak. A projekt indulása után igen hamar platform függetlenné alakult, miközben továbbra is kompatibilis maradt az eredeti alkalmazással. Így tulajdonképpen ő volt az első – és sokáig egyetlen – valódi cross-platform (Windows, Mac, Linux) megoldás.

További „előnye” volt, hogy nagyon egyszerű maradt, minimális függőségekkel, és nem árasztották el megkérdőjelezhető minőségű és funkcionalitású kiegészítőkkel – ugyanis egyáltalán nem volt erre felkészítve.

Ezeknek köszönhetően ez volt az a jelszókezelő, amit a kezdetek óta nagy megelégedéssel használtam. Az idő azonban kicsit elszaladt mellette, és az eredeti fejlesztői úgy tűnik már nem – vagy legalábbis csak minimális figyelmet fordítanak rá.

KeePassXC

Ez a megoldás a KeePassX fork-ja, ami a nagyszerű, de mára elhagyott projektet hibajavításokkal és új fejlesztésekkel vitte tovább. A több fícsör és a modernebb architektúra miatt persze kicsit „nagyobb” lett, mint az elődje, és több a függősége is, de a végeredmény egyértelműen szebb, és használhatóbb mint az elődje. Mindemellett még mindig kicsi és gyors, és továbbra is kompatibilis az eredeti KeePass adatbázis formátumával – ami azt jelenti, hogy zökkenőmentesen költöztethetjük át a jelszavainkat a fent említett alkalmazások között.

Jelenleg mindenképpen ez az általam preferált, és másoknak is javasolt jelszókezelő alkalmazás!