Qubes – 3.2

Megjelent a Qubes OS legújabb, 3.2 verziószámú kiadása!

A Qubes OS biztonságos desktop megoldásával most ismerkedőknek továbbra is a – rendszeresen aktualizált – általános ismertetőmet ajánlom első olvasmánynak.

A 3.2 verzió sajátosságai

  • Management (Salt)Stack lehetőségei kibővültek, már VM-en belüli konfigurációs feladatokat is képes ellátni
  • PV USB támogatás
  • Dom0 innentől a Fedora 23 kiadásra épül
  • Kernel 4.4.x
  • Az alapértelmezett Desktop Környezet már az Xfce4
  • KDE 5 – mint alternatív Desktop Környezet
  • Tiling window manager-ek támogatása, mint pl: awesome, i3
  • Újabb lehetőségek a Qubes RPC szolgáltatáson belül

De mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Aki most ismerkedik egy számára új operációs rendszerrel, az a telepítő után az alapértelmezett grafikai felülettel fog találkozni. Emiatt szerintem óriási jelentősége van annak, hogy ezek az első benyomások milyenek.

A Qubes OS ez esetben is speciális, leginkább mivel a virtualizáció és a biztonsági funkciók miatt, nem hétköznapi hardverkövetelményei vannak. Így már az fél siker, ha a telepítő probléma nélkül lefut, és eljutunk a bejelentkező képernyőig. Ebben talán az új kernel és a frisebb Dom0 disztribúció segít, ezzel is bővítve a Qubes kompatibilis gépek mezőnyét.

Visszatérve a bejelentkező képernyőre, ami a 3.2 kiadás esetében egy ronda, gagyi alapértelmezett témát használó LightDM. Természetesen a feladatát jól ellátja, be lehet rajta jelentkezni. De legalább egy Qubes specifikus témát készíthettek volna hozzá, ha már olyan régóta tervezik a KDE lecserélését.

Bejelentkezés után az Xfce4 szintén alapértelmezett, csúf és primitív felülete fogad. Testreszabásnak még csak a kísérleteire utaló nyomai sincsenek. Az előző verziókból ismert és megszokott Qubes specifikus KDE menü helyett, egy ömlesztett katyvasz fogad minket :(

Persze mindez szubjektív, Joanna például a KDE 5 új témáját a Breeze-t tartja elfogadhatatlanul csúfnak. mindenesetre, attól függetlenül hogy a KDE már nem a default környezet, sőt még a telepítő CD-re sem „fért rá”, könnyedén telepíthető. Így mindenki eldöntheti neki melyik a szimpatikus. Sajnálatos módon egyik sem tökéletes, mindegyik felület kisebb-nagyobb problémákkal küzd :(

Véleményem szrint nagy hiba volt ilyen gyorsan, egy még kidolgozatlan megoldásra váltani. Persze a KDE 4-et megtartani a szintén sok kompromisszummal járó legelső döntés miatt nem lehetett, miszerint  a Fedora-t választották a Dom0 és GUI feladatok ellátására…

A fenti listában szereplő többi új fícsör viszont egyértelműen a technikai fejlődés jó – és mindenképpen előre mutató – jeleit tükrözi. Akkor is, ha ezek egy átlagos felhasználóknak nem sokat jelentenek ;)