Qubes – 1.0

Kiadásra került a Qubes OS 1.0 RC1 verziója. A Telepítő DVD, és a használatához szükséges információk megtalálhatóak a projekt wiki oldalán. Ez a verzió a Beta3 kiadáshoz képest rengeteg újdonságot tartalmaz:
  • Továbbfejlesztett Qubes VM Manager, aminek segítségével szinte minden (virtuális gépeket érintő) beállítást elvégezhetünk egy könnyen és egyszerűen használható grafikus felületről.
  • Az összes VM egy frissített, Fedora 17 template-en alapul.
  • Továbbfejlesztett és egységesített Dom0 és VM kezelő CLI parancsok.
  • Frissült a Dom0 és a VM-ek kernele is, ami immár a 3.2.7-pvops verzión alapul. Ennek köszönhetően javult a különböző hardver elemek, és az energiatakarékos üzemmódok támogatása.
  • Praktikus újítás, hogy a menüből egyszerűen indíthatunk eldobható (Disposable) VM-eket.
  • Opcionálisan engedélyezhető lett az egyes VM-ek számára a fullscreen üzemmód.
  • Ezeken kívül rengeteg hibát is javítottak az új verzióban...
Mindezen újítások közül a legszembetűnőbb, és talán az egyik legpraktikusabb az új:

VM Manager

Ezen a felületen szinte minden VM műveletet elvégezhetünk: vm-manager-01 Az általa megjelenített VM tulajdonságokat is a saját igényeinkhez igazíthatjuk: vm-manager_view Az összes VM-re vonatkozó globális beállítások: vm-manager_globalsettings Egy adott VM-re vonatkozó alapbeállítások: vm-manager_vm-settings-basic Egy adott VM-re vonatkozó extra beállítások és információk: vm-manager_vm-settings-advanced Ha az adott AppVM egy ProxyVM-en keresztül csatlakozik a fizikai hálózatba, akkor lehetőségünk van tűzfalszabályok definiálására is: vm-manager_vm-settings-firewall Egy VM-hez könnyedén hozzárendelhetünk PCI eszközöket is: vm-manager_vm-settings-devices Beállíthatjuk, hogy az adott VM-en belül milyen alkalmazások jelenjenek meg a menüben: vm-manager_vm-settings-apps Akár szolgáltatásokat is indíthatunk, amik a VM indításakor automatikusan elindulnak majd: vm-manager_vm-settings-services Az adott virtuális géphez kapcsolódó beállításokat egy külön menüből is elérhetjük: vm-manager_vm-settings-vm Ezek közül igen hasznos a virtuális géphez tartozó naplóállományok megtekintésének lehetősége: vm-manager_vm-settings-vm-logs A tervek szerint ez a verzió már a végleges 1.0 lesz - persze a tesztelések során esetlegesen előkerülő hibák javítása után... A hivatalos bejelentés a fejlesztők blogján olvasható.